The Urban Villa

Festivaler och Ferier

Spanjorerna älskar en ursäkt för ett party och under hela året håller städer och byar i hela regionen fester och festivaler. Här är en lista över några av de viktigaste festivalerna som äger rum i Andalusien. Om ditt besök sammanfaller med någon av dessa, är det ett bra sätt att uppleva den verkligt lokala andan!

5:e – 6: e jan, Three Kings

Festivalen för de tre vise männen (Reyes) är traditionellt den tidpunkt vid vilken barn i Spanien får sina julklappar, även om jultomten alltmer ersätter de tre vise männen som bärare av säsongens gåvor. Parader börjar i skymningen den 5:e januari i stadsområdena, med de tre vise männen och deras följare som delar ut godis till barnen. Den 6:e är en nationell helgdag när familjer samlas för att äta, utbyta gåvor och tillbringa tid tillsammans.

Februari 2015 Carnival

Denna traditionella festival 40 dagar före fastan är en chans att skämma bort innan förbuden och de flesta städer firar karneval med processioner, dans och kostymtävlingar. Du kan se processioner genom gatorna antingen helgen före eller efter fettisdagen. Städer och större byar har festligheter som varar hela veckan eller längre. Karnevalen i staden Cádiz är en av de mest kända i Andalusien, men processioner i Marbella är också jättekul.

Semana Santa (påskveckan) Datum: slutet av mars till början av april

Heliga veckan firas i hela Andalucien i städer och byar med stor ståt. Om du är här vid den här tiden på året bör du inte missa det. är det ett skådespel som inte bör missas. Omsorgsfullt dekorerade flottar, blåsorkestrar och Nazarenes parad med huvor tågar genom gatorna och bär statyer av Jesus och jungfru Maria. Den mest imponerande av dessa processioner återfinns i Malaga och Sevilla, men även de minsta byarna engagerar sig och det är ett bra sätt att se de vita byarna komma till liv.

23:e juni, San Juan

En hyllning till sommarsolståndet. Längs kusten tänds eldar på stränderna, musik spelas, mat ätes och drycker konsumeras. Det är en helt gratis fest för alla som vill delta. Att hoppa över elden tre gånger tror vissa kommer att rena kroppen och själen. När du sen hoppar i havet vid midnatt är det trott att vara ett sätt att tvätta bort onda andar. San Juan i Marbella är alltid kul, men om du är sugen att gå lite längre bort så erbjuder Sabinillas en oförglömlig fest.

Festivaler på Sommaren

Från april till oktober firar varje stad och by i Andalusien sin egen feria. Sommarferier har sitt ursprung i medeltiden för handel och att utbyta varor. Numera är det bara en bra ursäkt för en fest som varar i flera dagar; gatorna är stängda för trafik, och företagen stänger för veckan också. Bord och stolar sätts upp och barer serverar mat och dryck på gatan med musik som spelas på varje hörn. Människor i alla åldrar sjunger och dansar, och besökare är alltid välkomna. Om du kan ta dig tid att besöka dessa lokala Ferier är det ett bra sätt att uppleva Spanien och spanjorerna på riktigt.

Regionala Fester

April, (två veckor efter Semana Santa – Påsk)
Feria de Sevilla, Sevilla

Vårferian i Sevilla är den mest kända av alla ferier, och äger rum i Los Remedios, sydväst om staden, bredvid floden. Det är en vecka av härlig dans, dryck, mat och umgänge, med sena nätter – eller helnätter – som är normen.
Från runt middagstid till tidig kväll – särskilt på tisdagen, den första officiella dagen – samlas Sevillasamhället för parader runt mässområdet, många av dem klädda i traditionella dräkter, i vagnar eller på hästrygg. Det finns non-stop musik, dans, tapas, drinkar och även daglig tjurfäktning.

Slutet av april – början av maj, Feria Internacional de los Pueblos, Fuengirola

Ta en tur runt om i världen genom att njuta av musik, mat och kultur från mer än 30 länder. Denna femdagarsfestival är en hyllning till alla nationaliteter som bor på Costa del Sol och en bra möjlighet att prova ny mat och lära känna nya människor. Tusentals människor flockas till mässplatsen i staden under dagen och natten för att njuta av detta speciella tillfälle.

May (en vecka efter Feria de Sevilla)
Jerez Horse Fair, Jerez

Jerez Horse Fair (Feria de Caballo) är en spännande och livlig händelse som för hela staden till Gonzalo Hontoria Fairgrounds, där de finaste hästarna i Jerez (synonymt med staden av sherry och flamenco), visar upp sina konster till massorna.
Historien om denna fest går över 500 år tillbaka och är känd för sin raffinerade prägel, på grund av de många aristokratiska sherryfamiljerna i staden som föder upp vackra hästar.

3:e maj Cruz de Mayo, Granada

Denna speciella dag firas på många ställen, men är särskilt känd i Granada där kors gjorda av blommor och andra vackra material skapas och placeras i torg och gator runt om i staden. Det finns levande musik och massor på gång och det är ett riktigt intressant sätt att utforska en vacker och historisk stad.

4:e -15:e maj, Patios de Cordoba, Cordoba

Detta är den centrala delen av den årliga majfestivalen som också inkluderar Kampen om Blommorna (1: a maj), och sammanfaller med två Romerias, tätt följt av Ferian. En stor chans att vandra på gatorna och se de vackra uteplatserna dekorerade med tusentals färgglada doftande blommor och mosaikdekorationer. Det finns även många kulturella evenemang, inklusive dem bästa flamencoartisterna.

Början av juni, Marbella Fair

Varje år i början av juni, hyllar Marbella sitt skyddshelgon San Bernabe (St Bernard) med en veckolång festival. Marbella Feria innehåller alla de traditionella inslagen i en andalusisk mässa: mat, dryck, dans, underhållning och naturligtvis, varumärket “Casetas” som används bara för mässan.

På måndag kväll strömmar alla till stranden nära symboliska El Fuerte Hotel (en av de äldsta i staden) för att se fyrverkerierna innan de ger sig in i ett fullskalig feriefirande nästa dag. Därifrån kan du förvänta dig att “dagsferien” tar över den gamla delen av Marbella och “nattferien” (Feria de noche) hålls utanför staden nära La Cañada köpcentrum. Busstrafik förbinder centrum med alla festiviteter i utkanten av staden.

Om du inte är här under just denna ferien, finns flera andra i närheten som följer ett mycket liknande format. Nueva Andalucia Feria hålls den fjärde veckan i juli och San Pedro Feria den tredje veckan i oktober.

Första helgen i juli, Ojén Music Festival

Varje sommar under den första helgen i juli kommer den vanligtvis sömniga lokala byn Ojén till liv med Ojeando musikfestival. Folk flockas till byn från hela Malaga för att höra en blandning av rock-, pop- och indieband som spelar på tre olika scener som inrättats i byn, en del är gratis, en del måste du betala att komma åt.

Dubbat “anti-kris festival”, är festivalen ett kännetecken för spanjorernas beslutsamhet att njuta av livet, oavsett vad. Folkmassor fyller kullerstensgator och kunder väller ur barer och restauranger; lokala hantverkare säljer sina smycken och hantverk och unga och gamla njuter av den livliga atmosfären.

16 juli, Virgin del Carmen

I fiskebyar och städer längs kusten tågar statyer av Jungfru del Carmen – beskyddarinna av sjömän – genom gatorna och tas för en tur i havet på blomsterprydda båtar, tillsammans med ett följe av “jábegas” (fiskebåtar). Brass band spelar, publiken jublar, raketer skjuts bort och fyrverkerier fyller den sena skymningshimlen.

Ett bra ställe att se denna fest är Estepona, där Virgin del Carmen är en av stadens mest älskade helgon.

Första lördagen i augusti – Full Moon Festival, Sabinillas

I början av augusti flockas tusentals människor till Sabinillas strand, klädda i vitt för Fullmånefestivalen. Ta med picknick ner till stranden, njut av drinkar som serveras på strandpromenaden eller besök någon av de många strandrestauranger och lyssna på levande musik sent in på natten.

Augusti, Benalauría, Málaga
Moros Y Cristianos – Moors & Christian Festival

Typiska rekreationer av medeltida strider mellan morer från Nordafrika och spanska kristna firas den första söndagen i augusti.

11 – 15 augusti, Competa, Malaga
Noche Del Vino

En berömd vinfestival, vars viktigaste dag är 15:e augusti. Firas ursprungligen för att ta farväl av druv-plockare som var iväg för att ta in skörden. Under dessa dagar deltar poeter, konstnärer och författare, en väggmålning målas, du kan se flamenco föreställningar och utställningar, och naturligtvis är höjdpunkten fri Muskatvin (finns i både torra och söta sorter) med turer och vinprovningar. Denna dag är också då Nuestra Señora de la Asunción, stadens skyddshelgon, är hedrad.

Från 16:e till 23:e augusti, Malaga Feria

Den årliga Málagamässan i augusti är en sprudlande veckolång gatufest med massor av flamenco och “fino”(sherry). Mässan firar återerövringen av staden, av Isabella och Ferdinand år 1487. Traditionellt hålls festligheterna från lördag till lördag under den tredje veckan i augusti.
Under dagen äger firandet rum på Calle Marques de Larios i stadens centrum, som är dekorerad med papperslyktor och flaggor och där hästar ersätter bilar som transportmedel. På kvällen flyttar festen till nöjesfältet och fortsätter till gryningen. Miljontals människor besöker mässan, även om mycket få turister ens verkar veta om denna andalusiska traditionella fiesta.

Första veckan i September är Ronda Ferian, Goyesca

En ganska ny festival, åtminstone i andalusiska termer. Festivalen har fångat fantasin av Spanien med sin traditionella klädsel, viktiga tjurfäktning och dess tidlösa glamour.
Ronda är väl känt som hem för den moderna corrida eller tjurfäktningen och detta veckolånga firandet hedrar historiska höjdpunkter för tjurfäktningen och är en chans att återskapa en del av pompa och ståt för denna mycket spanska tradition.

2 helger i September (11 / 09-19 / 09), Luna Mora Festival, Guaro

Denna hyllning till septembers fullmåne är ett underbart tillfälle att besöka staden då Guaro lyses upp av 25.000 tända lyktor. Gatorna kantas av handen hantverksstånd, musik och mat på gatorna och är ett mycket speciellt sätt att utforska byn på.

Första helgen i oktober, Blood & Love i Grazalema

Stig tillbaka i tiden i Grazalema, när hela byn förvandlas för att se hur det var under 1800-talet. Händelsen är en historisk rekreation baserad på livet av en av de mest kända banditerna i området, Maria “El Tempranillo”. Asomaderos Plaza är i fokus med lokalbefolkningen klädda i tidsenliga dräkter, som vid sina dekorerade inlägg, inklusive bandoliero hus, stallkrogar och ett verkligen levande banditläger.

6:e till 12:e oktober, Fuengirola
Feria y Fiestas De La Virgen Del Rosario

Med 32 Peñas (hus som erbjuder shower & mat), erbjuder denna Feria ett brett utbud av aktiviteter, samt föreställningar i Palacio de la Paz.

8:e – 12:e oktober, Feria de Nerja, Málaga

Du kan se en flamencosångfestival, folkloristiska föreställningar, danstävlingar och vagnprocessioner. Tre Reinas de la Fiesta väljs – barn, ungdomar och äldre – liksom Mr. och Miss. Nerja.

1:a november – Nationell helgdag

Vid den här tiden på året du kan hitta många byar som erbjuder El Toston de Castañas, Chestnut Toasting (kastanj) festivaler, återigen med lokala band, musik, dans, dricka, och naturligtvis varma rostade kastanjer och kastanjelikör.

27:e november, Totalan, Malaga
Fiesta De La Chanfaina

Chanfaina är en traditionell maträtt gjord på stekt potatis och chorizo, på en bädd av ströbröd med vitlök, oregano, kryddnejlika, kummin och peppar. Det åts av dem som arbetade långa timmar på fälten. Idag firas denna festival den sista söndagen i november då maträtten äts tillsammans med lokalt vin eller öl, tillsammans med Verdiales och annan musik och dans.

Share this with friends!

×

Hola!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@theurbanvilla.com

 

× How can I help you?